Contenido sobre este curso
AKUN KAKKA ONKLEMA XDDDDDDDDDD
Taatelikakku on perinteinen jouluherkku, jonka reseptit ovat periytyviä ja ne sisältävät salaisia ainesosia. Taatelit eivät kuitenkaan ole kuuluneet kausimakujeni joukkoon ja maistoin taatelikakkua ensimmäisen kerran vasta pari vuotta sitten. Nyt olen päättänyt etsiä hyvän reseptin jouluksi. Niin helppo tehtävä, kun aikaa on vähän yli viikko jäljellä, häh… (MITEN se voi olla vain viikko?!).
Olen ehtinyt käydä läpi muutaman reseptin ja ostanut kaksi pakettia kuorittuja taateleita (näyttävät pieniltä tiiliskiviltä). Oliko se fiksu veto, se jää nähtäväksi. Lähimmässä supermarketissa oli myynnissä tuoreita taateleita, joten minun oli pakko testata tätä reseptiä. Jauhoton, voiton, ilman lisättyä sokeria oleva kakku kuulosti minusta niin absurdilta. Tein alkuperäiseen reseptiin muutamia pieniä muutoksia. Tässä on käännetty versio siitä, alkuperäinen löytyy täältä (suomeksi).
Poista taatelit kuoret ja pilko ne. Soseuta pilkotut taatelit kahvin kanssa täysin tasaiseksi. Sekoita kuivat aineet (myös suklaa) keskenään ja laita sivuun. Vatkaa munat erillisessä kulhossa vaaleaksi ja kuohkeaksi, noin kolme minuuttia. Lisää hieman vatkattua kananmunaa taatelisoseen joukkoon, jotta koostumus kevenee. Sekoita sitten taatelit varovasti munien joukkoon joko käsin tai sähkövatkaimella. Et halua menettää munien ilmavuutta. Valuta kuivat aineet varovasti muna- ja taateliseokseen. Paista uunin alaosassa noin 30-40 minuuttia, riippuen kakkuvuokasi muodosta ja koosta. Käytin silikonista kakkuvuokaa, mutta jos sinulla ei ole, voitele vuoka ja jauhota se kevyesti mantelijauholla. Anna kakun jäähtyä ja käännä varovasti tarjoilulautaselle.
Datahub webinaari 12.1.2022
Valgimigli M, Bueno H, Byrne RA ym. ESC Scientific Document Group, ESC Committee for Practice Guidelines (CPG), ESC National Cardiac Socities. 2017 ESC focused update on dual antiplatelet therapy in coronary artery disease developed in collaboration with EACTS: Euroopan kardiologiyhdistyksen (ESC) ja Euroopan sydän- ja rintakehäkirurgiyhdistyksen (EACTS) sepelvaltimotaudin kaksoistrombosyyttihoitoa käsittelevä työryhmä. Eur Heart J 2018;14:213-60. doi: 10.1093/eurheartj/ehx419.
Prami T, Khanfir H, Deleskog A ym. Kliiniset tekijät, jotka liittyvät ADP-reseptoria estävän oraalisen trombosyyttihoidon aloittamiseen ja jatkamiseen akuutin sepelvaltimo-oireyhtymän jälkeen: valtakunnallinen kohorttitutkimus Suomesta. BMJ Open 2016; 6:e012604. doi:10.1136/bmjopen-2016-012604.
Mathews R, Wang W, Kaltenbach LA ym. Sairaaloiden välinen vaihtelu sekundaaripreventiolääkkeiden noudattamisasteissa ja vaikutukset laatuun. Circulation 2018;137:2128-38. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.117.029160.
MUSTIKKALEIVOKSIA |LIVESTREAM COOKING |RUOKAVLOGI
Taisin luvata pari vuotta sitten jouluna, kun sain Downton Abbey -kirjan lahjaksi, tehdä postauksia kirjan resepteistä. Ajattelin aloittaa helpoista, ja mikä olisikaan helpompaa kuin scones kermateelle. Olen tehnyt niitä jo pari kertaa, mutta aina unohtanut postata niistä. Mutta aloitetaanpa jostain vielä helpommasta. Olin aika yllättynyt kuullessani, että hyytelöity kerma on helppo tehdä kotona. Täällä Suomessa ei voi ostaa hyytelöityä kermaa, joten ainoa tapa saada sitä on tehdä sitä itse. Reseptin löysin netistä:
Kaada kerma korkeareunaiseen uunivuokaan, peitä kannella. Lämmitä uuni 82-82 celsiusasteeseen ja laita kerma sinne 8-12 tunniksi. Anna jähmettyä sekoittamatta. Anna sitten jäähtyä huoneenlämmössä kuorta rikkomatta. Laita jäähtymisen jälkeen jääkaappiin vielä 8 tunniksi. Kun se on jähmettynyt, voit kuoria hyytyneen kerman lasipurkkiin. Pohjalla olevan nestemäisen kerman voit käyttää ruoanlaittoon tai leivontaan. Säilytä hyytelöityä kermaa enintään 3-4 päivää.
Mielestäni hyytelöity kerma on parasta sconesin päällä, mutta voit käyttää sitä myös ruoanlaittoon. Lisää sitä perunamuusiin tai munakkaaseen. Levitä paahtoleivän päälle tai korvaa jäätelö tai kermavaahto jälkiruoassa. Mutta sillä aikaa kun hyytelöity kerma hyytyy jääkaapissa, voit valmistaa sconeseja. Verkossa on runsaasti hyviä reseptejä. Niissä käytetään kuitenkin usein itsestään kohoavia jauhoja, joita ei täällä Suomessa ole saatavilla. Tämä resepti on sovitettu suomalaisille korppujauhoille, mutta voit vapaasti korvata ne ja leivinjauheen korppujauhoilla. Voit lisätä myös rusinoita, kuivattuja marjoja, tilkan sitruunamehua tai muita makuaineita kuten kanelia. Käsittääkseni tämä tavallinen resepti on kuitenkin perinteisin.
Kova Kokki: Top 1000 uskomatonta reseptiä!
Se, että raparperit työntävät varret maasta kohti taivasta, on varma merkki kesän saapumisesta, ja niin on myös se, että ruokamedia sekoaa raparperiresepteistä. Joku suomalainen ruokamedia kertoi hiljattain, että raparperipiirakka on heidän etsityin reseptinsä joka vuosi kesäkuun alussa. No, en minäkään voi vastustaa kiusausta, joten tässä on minun versioni.
Raparperi on yksi niistä tuotteista, jotka ovat vastustaneet globaalien elintarvikemarkkinoiden pyrkimystä saada kaikkea aina saataville, ja on edelleen tänä päivänä todella kausiluonteinen herkku. Syy vastarintaan saattaa liittyä happamaan makuun, joka vaatii totuttelua, myrkyllisiin lehtiin, jotka sisältävät runsaasti oksaalihappoa, ja siihen, että mehukkaat varret ovat parhaimmillaan alkukesästä ja myöhemmin kesällä ne muuttuvat vielä happamammiksi, katkerammiksi ja kuitumaisemmiksi.
Olen törmännyt raparperin käyttöön suolaisessa ruoanlaitossa lähinnä resepteissä muualla kuin Suomessa, mutta täällä raparperia työnnetään lähes yksinomaan piirasreikään vaniljakastikkeen tai jäätelön päälle. Syy siihen, miksi raparperia syödään maitotuotteiden kanssa, on se, että oksaalihappo sitoo kalsiumia elimistöstä, ellei sitä ole saatavilla mukana olevassa ruoassa. Tämä on käsittääkseni totta, mutta silti pelko on enimmäkseen aiheeton: valtaosa raparperin oksaalihaposta on lehdissä (joita ei pidä syödä), ja lisäksi raparperin satunnainen nauttiminen estää vaarallisten oksaalihappomäärien kertymisen elimistöön. Jatka siis raparperin mässäilyä (kohtuudella) ilman turhia syyllisyyden tunteita.